De zomervakantie breekt aan en wij reizen af naar het Hoge Noorden van ons land. Op naar B&B BinnenInn in het Friese Metslawier.
Binnenin: gelegen in een voormalig schoolgebouw
Bij aankomst staat een blonde, gekrulde dame ons al op te wachten, de angorageit, en dan komt nog blonde dame ons verwelkomen, gastvrouw Bianca. Zij heeft samen met haar man de voormalige lagere landbouwschool (1927) succesvol omgetoverd tot de sfeervolle B&B BinnenInn.
In het praktijklokaal, waar vroeger werd gesleuteld aan landbouwmachines, zijn nu 5 appartementen, allen met een eigen, unieke, hippe uitstraling. Er is een gezamenlijke keuken, met voor ieder appartement een eigen koelkast. Aansluitend is er een ruime eetkamer met een aantal grote eettafels en een tv-hoek.
Dat het hier op jonge kinderen is gericht valt direct op. De vele fietsjes, skelters en steps op het “schoolplein” en het poppenhuis, kinderkeukentje, spelletjeskast en boekenkoffer in de gezamenlijke ruimte. Overal is aan gedacht, je hoeft dus eigenlijk niets van huis mee te nemen. Ook als je met een baby of hele kleintjes komt, een aankleedkussen, ledikantje, wipstoeltje, kinderstoel, het is er allemaal. En niet te vergeten, de boerderijdieren, daar kan geen animatieteam tegenop!
Ons appartement is groot. Een hele ruime woonkamer, met zitgedeelte en grote eettafel, een slaapkamer en badkamer beneden en een slaapkamer boven met wasmeubel.
Gelukkig zijn we voor aankomst al even naar Dokkum geweest, want de kinderen willen voorlopig de deur niet uit.
De oudste stad van Friesland
Dokkum is de dichtstbijzijnde stad en de op een na oudste stad van Friesland. Sinds de 17de eeuw is het stratenpatroon vrijwel onveranderd gebleven en dat zie je aan de prachtige monumenten en de verrassende gevels. In de sfeervolle oude straatjes vind je niet alleen bekende winkels, maar ook leuke speciaalzaken. De kinderen waren niet gekomen om te shoppen, helaas, dus bleef het bij wat inkopen voor het avondeten bij de plaatselijke groenteboer.
Nadat de kinderen alle snuisterijen, knuffels en boekjes in het appartement hebben ontdekt, maken zij kennis met de aanwezige dieren en wij tijdens het koken met de andere gasten. Kunnen we gelijk tips uitwisselen voor eventuele uitstapjes. Het heeft wel iets gemoedelijks zo’n gezamenlijk keuken en eetruimte en doet ons qua sfeer denken aan onze studententijd, maar dan luxer en schoner! Mocht je liever in je appartement eten, geen probleem, ook daar staat een eettafel.
Paardentochtje door het dorp
Na het eten laat Bianca weten dat de kinderen mogen helpen het paard en de pony te borstelen. Dat vinden alle aanwezige kinderen fantastisch! Maar daar blijft het niet bij. We gaan met shetlander Nicolien nog een avondwandelingetje door het dorp maken en alle kinderen mogen om de beurt, met cap op, een stukje op de rug. Als een heuse karavaan wandelen we door het dorp, her en der toegezwaaid door wat dorpelingen en wij ouders als paparazzi ons kroost fotograferend én de mooie plekjes van Metslawier.
Waar de kinderen de dag mee eindigen, staan ze de volgende ochtend mee op, de paarden! Ze moéten er even langs voor we op pad gaan om de omgeving te ontdekken. We zitten maar een paar minuutjes rijden van de Waddenzee, dat in 2009 is uitgeroepen tot Werelderfgoed, dus vandaag wordt een Waddendag! Denk ik aan de Wadden, dan denk ik aan zeehonden, daarom eerst naar de zeehondencrèche Pieterburen.
Nationaal Park Lauwersmeer
Het is een mooi ritje van veertig minuten. Tussen het vlakke akkerland liggen kleine terpdorpen. De meesten bestaan uit een paar huizen, een historische molen en een oud kerkje, alsof de tijd heeft stilgestaan. Ook passeren we het Lauwersmeer. Na het afsluiten van de Lauwerszee in 1969, ontwikkelde zich een bijzonder en uniek waterrijk natuurgebied, Nationaal Park Lauwersmeer. We zien de Schotse Hooglanders en Konikpaarden grazen op de vlaktes en ook vele soorten trek- en watervogels zijn hier te vinden. Zelfs de zeearend zou je hier kunnen spotten.
Zeehondencrèche Pieterburen
Aangekomen bij de zeehondencrèche worden we direct vertederd door de zeehonden pups, die net gevoerd worden. Wat een aandoenlijke en bijzondere dieren zijn het toch en wat een goed werk wordt hier verricht. Een zeehond met een nekwond, veroorzaakt door een stuk visnet dat om zijn nek heeft vastgezeten, maakt indruk op onze kinderen en maakt ons allen bewust van de schadelijke gevolgen van plastic afval in zee.
Op de terugweg stoppen we even in haven van Lauwersoog, waar net een aantal garnalen vissersboten terugkomen van een paar dagen op zee. In de haven is een bezoekerscentrum met info over duurzame visserij en over het Nationaal Park Lauwersmeer. Vanuit Lauwersoog vertrekken ook boottochten om zeehonden in het wild te spotten of om een bezoek te brengen aan Schiermonnikoog.
Op naar de Waddenzee
Verder brengen we nog een bezoek aan de duo-dorpjes Paesens-Moddergat. Deze oude vissersdorpjes liggen op een paar kilometer van BinninInn. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee en zie je Ameland en Schiermonnikoog liggen. Je kan hier Waddenexcursies maken die ook geschikt zijn voor kinderen.
Wij struinen zelf wat over de dijk en de kwelders tussen de schapen, en vooral schapenpoep, langs het Wad om even dat gevoel te krijgen. We zoeken wat schelpen, maar dan vinden onze kinderen het echt de hoogste tijd worden om terug naar “ons huisje” te gaan, zodat ze daar lekker kunnen spelen. En als het dan begint te regenen, vinden wij dat ook een uitstekend plan!
Als ze dan ’s avonds weer een ritje op de pony mogen maken door het dorp, kan dit weekendje weg niet meer stuk! Behalve dan dat het voor ons allen wat langer had mogen duren! Want dit bijzondere gebied en deze unieke Bed en Brochje (zoals ze dat in het Fries zeggen) vragen om meerdere dagen om alles te kunnen ontdekken. Of om een volgende keer natuurlijk!