Kerstvakantie met kinderen

De kerstvakantie is een van de gezelligste en feestelijke vakantieperiodes van het jaar. 

Tijdens deze periode hebben veel mensen vrij van hun werk of school en wordt er genoten van de kerstsfeer en feestelijkheden.

Wanneer is de kerstvakantie?

De exacte periode waarin de kerstvakantie valt, verschilt per land en regio, maar over het algemeen is het een periode van enkele weken waarin men samenkomt met familie en vrienden en geniet van lekker eten, cadeautjes en kerstversiering. 

Veel mensen kijken al ver van tevoren uit naar de kerstvakantie en maken plannen om er een onvergetelijke tijd van te maken. 

Of je nu kiest voor een gezellige thuisviering of een uitstapje naar een winterse bestemming, de kerstvakantie is een bijzondere periode die voor iedereen iets te bieden heeft.

Wat te doen in de kerstvakantie

Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt doen tijdens de kerstvakantie, hier zijn een aantal suggesties:

Bezoek een kerstmarkt: In de kerstvakantie zijn er vaak veel kerstmarkten te vinden waar je lekker kunt rondsnuffelen tussen de kraampjes met kerstspullen en kunt genieten van de sfeer.

Ga schaatsen: Tijdens de kerstvakantie zijn er vaak veel tijdelijke schaatsbanen te vinden. Ga lekker schaatsen met vrienden of familie.

Maak een winterse wandeling: trek warme kleding aan en maak een wandeling in de buitenlucht. Geniet van het winterse landschap en de frisse lucht.

Bezoek een museum: Veel musea hebben in de kerstvakantie extra activiteiten voor kinderen. Het is een leuke manier om iets te leren en tegelijkertijd plezier te hebben.

Bak kerstkoekjes: Ga samen met vrienden of familie kerstkoekjes bakken. Het is een leuke manier om in de kerstsfeer te komen en daarnaast kun je de koekjes delen en uitdelen aan anderen.

Kijk kerstfilms: Kruip lekker op de bank en kijk gezellig kerstfilms. Zoek samen met vrienden of familie een aantal leuke kerstfilms uit en maak het gezellig met snacks en warme dranken.

Ga naar een pretpark of dierentuin: veel pretparken en dierentuinen zijn open tijdens de kerstvakantie en hebben extra activiteiten en evenementen. Een leuke manier om samen met familie of vrienden een dagje weg te gaan.

Er zijn dus genoeg activiteiten te bedenken om de kerstvakantie door te brengen. Het belangrijkste is om te genieten van de tijd samen met vrienden en familie en om te ontspannen.

Populaire vakantiebestemmingen in de kerstvakantie

Populaire vakantiebestemmingen tijdens de kerstvakantie zijn vaak plaatsen waar de winterse sfeer goed te voelen is. Denk bijvoorbeeld aan:

Winterse steden: Steden als Praag, Berlijn en Parijs zijn erg populair tijdens de kerstvakantie vanwege de gezellige kerstmarkten en versieringen.

Skigebieden: Veel mensen brengen hun kerstvakantie door op de piste in populaire skigebieden zoals de Alpen, de Pyreneeën en de Dolomieten.

Warme bestemmingen: Voor wie de kou wil ontvluchten zijn warme bestemmingen zoals de Canarische eilanden, Dubai en Thailand populaire keuzes.

Kerstvakantie in Nederland

De kerstvakantie in Nederland is elk jaar anders en wordt bepaald door de schoolvakantie planning van de overheid. Over het algemeen begint de kerstvakantie in de laatste week van december en duurt deze ongeveer twee weken.

Tijdens de kerstvakantie zijn er in Nederland veel activiteiten te doen, zoals het bezoeken van kerstmarkten, schaatsen op tijdelijke ijsbanen, het bijwonen van kerstconcerten of -voorstellingen en het maken van winterwandelingen in de natuur.

Ook zijn er verschillende pretparken en dierentuinen die tijdens de kerstvakantie geopend zijn en leuke activiteiten aanbieden, zoals een winterse sfeer met lichtjes en versieringen, speciale shows en attracties en meet & greets met kerstfiguren zoals de Kerstman en Rudolf het Rendier.

Indoor activiteiten in de kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie zijn er veel leuke indoor activiteiten te doen in Nederland, zowel voor kinderen als volwassenen. Hier zijn enkele ideeën:

Bezoek een overdekt attractiepark
Ga schaatsen in een overdekte ijsbaan
Bezoek een museum
Ga naar de bioscoop en bekijk de nieuwste kerstfilms
Ga indoor klimmen

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van indoor activiteiten die je tijdens de kerstvakantie kunt doen in Nederland. Er zijn nog veel meer leuke activiteiten om te ontdekken, afhankelijk van je interesses en budget.

Outdoor activiteiten in de kerstvakantie

In Nederland kan het in de kerstvakantie behoorlijk koud zijn, maar er zijn toch nog genoeg leuke outdoor activiteiten te doen. Hier zijn enkele ideeën:

Maak een winterse wandeling door de natuur
Bezoek een kerstmarkt
Ga schaatsen op een buitenijsbaan
Ga sleeën of skiën in een wintersportgebied
Maak een winterse fietstocht door de natuur
Ga naar een winterfestival
Doe een winterse buitenactiviteiten

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van outdoor activiteiten die je tijdens de kerstvakantie kunt doen in Nederland. Er zijn nog veel meer leuke activiteiten om te ontdekken, afhankelijk van je interesses en budget.

Kinderuitjes kerstvakantie

Er zijn veel leuke activiteiten te doen voor kinderen tijdens de vakantie in Nederland. Hier zijn enkele suggesties:

Bezoek de Winter Efteling
Ga Schaatsen
Bezoek de Kerstmarkt
Bezoek een museum
Ga naar de bioscoop

Plan je kerstvakantie

Als je met kinderen op vakantie gaat in de kerstvakantie, is het belangrijk om goed te plannen. Het is verstandig om een bestemming te kiezen die past bij de interesses en leeftijd van je kinderen. 

Denk van tevoren na over wat je wilt doen en maak eventueel een planning, maar houd er rekening mee dat je ter plaatse nog activiteiten kunt bedenken.

Zorg ervoor dat je alles meeneemt wat je nodig hebt, zoals kleding, speelgoed, medicijnen en reisdocumenten. 

Boek op tijd je accommodatie en activiteiten, zodat je zeker weet dat je alles kunt doen wat je gepland hebt. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het weer en je plannen aan te passen als het weer tegenzit. 

Neem voldoende rustmomenten om bij te komen van alle activiteiten en om tijd samen door te brengen. 

Betrek je kinderen bij het plannen en vraag wat zij graag willen doen, zo maak je er een vakantie van waar iedereen plezier aan beleeft.

Veel gestelde vragen over de kerstvakantie

Vond je deze pagina interessant?
JaNee