Op vakantie met kinderen

Ieder jaar staat de vakantieplanning al vast als je kinderen hebt, die naar school gaan. Het vakantieschema in Nederland wordt goed vooruit gepland. Doe hier je voordeel mee. 

Schoolvakanties

In Nederland zijn er 5 verschillende schoolvakanties.

Voorjaarsvakantie
Meivakantie
Zomervakantie
Herfstvakantie
Kerstvakantie

Wanneer zijn de schoolvakanties?

De schoolvakanties zijn als volgt verdeeld in het jaar:

1 week voorjaarsvakantie eind februari
1 of 2 weken meivakantie
6 weken zomervakantie in juli en augustus
1 of 2 weken herfstvakantie in oktober 
2 weken kerstvakantie aan het einde van het jaar 

Overzicht vakanties

De meeste vakanties duren één week, behalve de kerstvakantie (twee weken) en zomervakantie (zes weken). De voorjaarsvakantie wil ook nog weleens een weekje langer duren. 

De data van de meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie worden wettelijk vastgelegd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit betekent dat alle scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Nederland verplicht gesloten moeten zijn. 

De data van de andere vakanties zijn adviesdata. Basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs hoeven zich niet verplicht aan deze data te houden. Meestal doen ze dat wel, maar het kan geen kwaad dit bij je school te controleren.

Schoolvakantie

Welke schoolvakantie regio?

In Nederland worden de vakantieperiodes gespreid over drie regio’s:

Noord-Nederland
Midden-Nederland
Zuid-Nederland
Vakanties voor Noord-Nederland

Bij Noord-Nederland horen de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en het grootste gedeelte van Flevoland. 

Vakanties voor Midden-Nederland

Bij Midden-Nederland horen: Zuid-Holland, een groot gedeelte van Utrecht en een deel van Gelderland.

Vakanties voor Zuid-Nederland

Bij Zuid-Nederland horen Zeeland, Limburg, een groot deel van Noord-Brabant en een deel van Gelderland. 

Scholen en vakantie

Het is altijd verstandig om bij je eigen school te checken ten aanzien van de vakantiedagen en de planning van vakanties. Deze vakantieschema’s plannen ze ver vooruit. Ze worden vaak al heel vroeg op de website geplaatst.

Studiedagen en vakantie

Bij veel scholen plannen ze door het schooljaar heen studiedagen. Soms plakken ze deze dagen vast aan een vakantie. Dit kan handig zijn bij het plannen van je vakantie.

Weekendje weg met kinderen

Er zijn naast de schoolvakanties ook lange weekenden. Denk aan Hemelvaart, Pasen en Koningsdag. Vaak zijn er met 1 of 2 extra vrije dagen leuke (langere) weekenden te plannen. Ga een lang weekend weg met de kinderen.

Nachtje weg met kinderen

Soms vallen de studiedagen niet rond het weekend. Dan kan het ook juist een goed idee zijn om er een dagje en nachtje op uit te gaan. Deze dagen vallen buiten de bekende vakanties of de lange weekenden. Kortom, een uitstekend moment om er even een nachtje tussenuit te gaan met de kinderen.

Vakantieplanning

Vakantieplannen zijn een belangrijk onderdeel van het reizen, vooral als je kinderen hebt. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het plannen van een vakantie met kinderen.

Zoals het vinden van een kindvriendelijke, veilige, betaalbare bestemming. Ook is het belangrijk om je kinderen te betrekken bij het plannen van de vakantie, zodat ze betrokken zijn en er enthousiast over zijn. 

Vakantie

Tips voor het plannen van de vakanties

Hier zijn enkele tips om het plannen van de vakantie gemakkelijker te maken. Het plannen van een vakantie met kinderen kan een enorme uitdaging zijn, maar het is ook een kans om een geweldige herinnering voor het hele gezin te creëren. 

De vakantie plannen met kinderen kan een geweldige manier zijn om kinderen betrokken te houden bij het plannen van een reis, terwijl ze ook leren meer over de wereld. 

Het is belangrijk om de tijd te nemen om bepaalde aspecten van de reis te overwegen om ervoor te zorgen dat het een plezierige ervaring voor het hele gezin wordt. Om ervoor te zorgen dat het plannen van een vakantie met kinderen een stuk gemakkelijker wordt, zijn hier een paar tips.

3x tips voor vakantieplanning

Ten eerste, zorg dat je een goede balans vindt tussen wat de kinderen leuk vinden en wat jullie zelf leuk vinden. Je kunt bijvoorbeeld een dag reizen naar een pretpark en de volgende dag naar een museum. Bekijk hotels/vakantieparken nabij een attractiepark.

Ten tweede is het belangrijk om voldoende tijd te plannen voor rust en ontspanning tijdens de reis. Zorg ervoor dat er een paar dagen zijn waar niet zoveel hoeft.

Ten derde als het mogelijk is met oudere kinderen. Laat ze meedenken over wat ze zelf willen doen en beleven in de vakantie.

Plan samen met de kinderen

Laat de kinderen helpen met het zoeken naar informatie over de vakantiebestemming. Het zoeken naar activiteiten die ze leuk vinden en het plannen van reisdagen. Laat hen ook ideeën aandragen voor wat ze willen doen en waar ze naartoe willen gaan. Dit geeft ze een gevoel van betrokkenheid.

Vond je deze pagina interessant?
JaNee