Vakantie Denemarken: LEGOLAND en veel meer

Eindelijk is het dan zover, een lang gekoesterde wens komt uit voor onze zoon (10), we gaan naar Denemarken, het land van LEGO! Maar Denemarken blijkt nog veel meer te bieden dan LEGO alleen.

Holiday Centre Ribe Byferie Resort

Zondagochtend stappen we in de auto en na zo’n 650 km rijden, komen we ’s middags aan bij Holiday Centre Ribe Byferie Resort. Het is een kleinschalig vakantiepark, opgezet als een klein stadje, dat zelfs een beetje Hollands aandoet met de rode bakstenen gevels. Er zijn diverse soorten appartementen, verschillend in grootte. Ons appartement ziet er goed verzorgd uit. De keuken is volledig ingericht met onder andere een vaatwasser, oven en magnetron. Beneden is een tweepersoons slaapkamer en een badkamer. Boven is een driepersoons slaapkamer. Voor grote gezinnen biedt de slaapbank in de woonkamer ook nog plek voor twee, zodat het appartement geschikt is voor maximaal 7 personen. Verder heeft het appartement een tuin met tuinmeubilair.

Ribe Byferie Resort
Ribe Byferie Resort

Dat kinderen zich hier niet zullen vervelen wordt buiten wel duidelijk. Er is een speeltuin in Vikingstijjl, met een groot, houten Vikingschip, houten paarden, schommels en zandbak. Tot grote vreugde van onze dochter (12) is er ook een trampoline. Verder zijn er een visvijver, een groot voetbal- en een basketbalveld. Kortom, voor ieder kind wat wils. Binnen bij de receptie kunnen kinderen ook terecht voor een potje tafeltennis, Playstation en een andere spelletjes.

Ribe, het oudste stadje van Denemarken

Het vakantiepark ligt aan de rand van het stadje Ribe, de oudste stad van Denemarken, gesticht door de Vikingen rond het jaar 700. Als we een beetje gesetteld zijn, wandelen we het stadje in. Het middeleeuwse centrum is heel sfeervol, met vakwerkhuizen, middeleeuwse kerken, knusse straatjes en leuke winkeltjes. Het is prachtig weer en de terrassen op het plein rondom de Domkerk liggen er uitnodigend bij in de zon. Een perfecte plek om een hapje te eten.

Ribe Denemarken
Ribe Denemarken

LEGOLAND Billund

De volgende dag gaan we naar LEGOLAND in Billund, een klein uurtje rijden. Onze kinderen hebben meivakantie, maar omdat de Denen zelf geen vakantie hebben, hoeven we bij vrijwel geen enkele attractie echt te wachten. Zo kunnen we in een dag alles doen. Ondanks dat de verwachtingen van LEGOLAND hooggespannen zijn, vinden de kinderen het nóg leuker dan verwacht. Niet alleen de attracties, maar ook het miniatuur gedeelte, dat doet denken aan Madurodam, vinden de kinderen (en wij ook) fantastisch. Amsterdam nagebouwd in LEGO, compleet met rondvaartboten, ophaalbruggen en draaiorgelmuziek, is een bron van inspiratie voor onze eigen LEGO-bouwer, die niet uitgekeken raakt.

Het Deense Waddengebied en Rømø

Met wederom een zonnige dag, willen we de dag erna de natuur gaan ontdekken. Onze keus valt op een uitstapje naar het Deense Waddengebied en Waddeneiland Rømø. Net als in Nederland behoort het Waddengebied hier tot Unesco Wereld-erfgoed. Er is een bezoekerscentrum, het Waddenzeecentrum (Vadehavscentret), waar je meer te weten komt over dit unieke gebied. Vanaf hier kun je ook op zeehondensafari. Rømø is na Texel het grootste Waddeneiland en het heeft de breedste stranden van Noord-Europa. Het is via een 9 km lange dam eenvoudig bereikbaar met de auto. Wat helemaal bijzonder is, is dat je met de auto zo het strand op kan rijden. Super handig met strand van wel 2 kilometer breed. Geen parkeerkosten en niet met je spullen hoeven sjouwen.

Het Deense Waddengebied en Rømø
Het Deense Waddengebied en Rømø

Het zeewater is in mei nog erg koud, maar lekker pootjebaden, schelpen zoeken en wandelen over het strand is ook heerlijk! Er is een watersportcentrum waar je onder andere kunt kitebuggyen en strandzeilen. Daar is dit brede strand natuurlijk perfect voor. Terug op het vakantiepark worden we verwelkomd door de heerlijke geur van barbecue. Het park heeft een ruime, gratis, overdekte barbecueplaats. Zo lijkt het wel zomervakantie: zon, zee, strand en barbecue.

Lees hier ons verslag over LEGO House en Givskud Zoo en ons avontuur bij de Vikingen.