Vakantie Denemarken: LEGO House en Givskud Zoo

Na een relaxte dag in de natuur, gaan we de dag erop naar twee attracties die vlakbij elkaar liggen. Givskud Zoo en het nieuwe LEGO House in het centrum van Billund. Het is een mooie route (onderdeel van de Margrietroute) naar Givskud Zoo, langs gele koolzaadvelden, stukjes bos en heuvelachtige akkers, waar we een hert over de hoge gewassen van de akker zien springen.

Givskud Zoo Denemarken

In Givskud Zoo kun je met je eigen auto door de dierentuin rijden of met een safaribus meegaan. Wij kiezen voor onze eigen auto. Ook hier merk je dat de meivakantie geen hoogseizoen is in Denemarken. Op ons gemak rijden we door het savannegebied. Er is niet veel fantasie nodig om je echt in Afrika te wanen. Af en toe moeten we stoppen voor overstekende giraffen en zebra’s. Prachtig om te zien.

Givskud Zoo
Givskud Zoo

Na het eerste deel per auto, stoppen we op een van de parkeerplekken en wandelen we onder andere langs het gebied van de gorilla’s. Aapjes kijken blijft leuk en de babygorilla is volgens onze dochter “super cute”. Dan stappen we weer in de auto voor het spannendste deel van de rit, de leeuwen! Ramen moeten dicht, deuren op slot en dan gaan we door het hek. Al speurend rijden we tussen de begroeiing en als we ze zien liggen stoppen we. Ze zijn zo dichtbij, we gaan er zelfs van fluisteren. Een vrouwtje wandelt op een paar centimeter afstand langs de auto. Als ook het mannetje opstaat, wordt het wel heel stil achterin. Op nog geen meter afstand steekt hij voor onze auto de weg over. Als hij is overgestoken klinkt een zucht van verlichting achterin, gevolgd door “Wat is dit vet”. In het laatste deel van de dierentuin kun je nog te voet naar het IJstijd gebied, Dino Camp en een speeltuin. Genoeg te doen dus.

LEGO House Denemarken

Na ons bezoek aan de Givskud Zoo, zetten we koers naar Billund, waar sinds september 2017 het LEGO House is geopend. Het ligt naast het LEGO-hoofdkantoor. “Daar ga ik later werken als ontwerper mam!”.

De entreehal is indrukwekkend, met in het midden een vijftien meter hoge boom, waar drie jaar aan gewerkt is. Als we de trappen rondom de boom naar boven nemen, wachten daar drie mega LEGO dino’s ons op. Ze lijken wel de bewakers van de Masterpieces die hier tentoongesteld staan en van de miniatuurwerelden, waarop je niet uitgekeken raakt. Het LEGO House is een soort combi van museum en do-it-yourself. Naast het bewonderen van diverse creaties, kun je juist ook je eigen creativiteit de vrije loop laten. We bouwen een monument voor een stad, een insect die we kunnen laten dansen en proberen een voertuig te ontwerpen, die zo goed mogelijk van de schans gaat. We ontwerpen een vis, die je kunt scannen, zodat hij in een groot digitaal aquarium kan rondzwemmen. In het Lab programmeren we een robot en kun je een LEGO-stopmotion film maken. Tot slot kom je ook meer over het ontstaan van LEGO te weten. Over hoe de kleine meubelfabriek van Ole Kirk Christiansen in Billund, is uitgegroeid tot een van de grootste speelgoedmerken ter wereld, waar inmiddels de vierde generatie Kirk Christiansen werkzaam is. Een must-see voor de echte LEGO-fans.

Op bezoek bij de Vikingen

Wat hebben we inmiddels veel gedaan, alleen een ding ontbreekt nog. Want als je in Scandinavië bent, dan horen daar Vikingen bij. Net buiten het centrum van Vikingstad Ribe ligt het Vikingcentrum, daar willen we de volgende dag nog naartoe. Het is een openluchtmuseum dat een goed beeld geeft van hoe de bewoners van Ribe woonden en werkten vanaf dat de stad rond 700 ontstond. Vrijwilligers hebben boerderijen, een kerk, een haven en herberg nagebouwd. Ze laten je, verkleed als echte Vikingen, de oude ambachten van toen zien én doen. Kinderen kunnen aan een aantal activiteiten meedoen als boogschieten, houtbewerken en munten slaan.

’s Middag zijn mijn dochter en ik van plan ons verblijf in Denemarken af te sluiten met een middagje shoppen. We hebben in de etalages in Ribe al leuke Scandinavische interieurspulletjes zien liggen en leuke boetiekjes ontdekt. Maar het is Hemelvaartsdag, de winkels zijn gesloten. Omdat we de volgende ochtend weer naar huis rijden, moeten we dat shoppen bewaren voor een volgende keer net als zoveel andere dingen die we nog hadden kunnen doen.

Wat hebben we veel gezien en gedaan. We zijn aangenaam verrast door het sfeervolle stadje Ribe, het prachtige weer, de ruimte en de veelzijdigheid qua natuur, cultuur en kindvriendelijke uitstapjes. Denemarken heeft ons hart gestolen. Vakantiepark Ribe Byferie is een perfect vakantiepark om vanuit hier Zuid-Denemarken te ontdekken.