Review Betere Boerenbed | Landgoed Volenbeek

Verspreid over Nederland en België zijn diverse Betere BoerenBed Boerderijen te vinden. Allemaal volgens hetzelfde principe, maar met een eigen karakter. Zo staan op iedere boerderij dezelfde, compleet ingerichte tenten en is er altijd een boerderijwinkel voor de dagelijkse boodschappen, een kippenhok voor een ei, een dierenweide, een houtgestookte broodoven en fietsverhuur. Maar de ene boerderij heeft koeien, de ander is een ecologisch akkerbouwbedrijf. De een ligt bij het strand en de ander bij de bossen. Onze boerderij staat in Ermelo, aan de rand van de Veluwe.

Heerenboer Tent met hottub!

Ik geef het eerlijk toe, ik ben van huis uit geen kampeerder, maar dit durf ik wel aan. Een compleet ingerichte, ruime tent (45m²) met een eigen toilet, gewone bedden met dekbedden, een keukentje met stromend water en alle keukengerei voor handen. Wij kiezen ook nog eens voor de Heerenboer Tent, met als extra’s een eigen buitendouche, handdoeken, opgemaakte bedden, een grote bank én een hottub! Dat moet goed komen. Geen elektriciteit en een houtkachel (annex fornuis) neem ik op de koop toe.

Ons eigen huurkonijn

Onze dochter en zoon (7 en 5) hebben het al weken over “de boerderij” en eindelijk is het dan zover. We worden zeer hartelijk ontvangen door de boerin en krijgen direct een rondleiding over het terrein. We mogen zelfs even in hun eigen huis de pasgeboren katjes bewonderen. Maar dat zijn niet de enige jonge dieren. In de knuffelschuur wachten ons nog meer pasgeborenen, zoals cavia’s, konijnen, lammetjes, kuikentjes en een kalf.

Voor onze stadse kids kan het allemaal al niet meer stuk en dan hebben ze de tent nog niet eens gezien. Die is zo ruim, dat het even duurt voordat ze alle hoekjes hebben ontdekt, de slaapkamer van papa en mama, de kamer met stapelbed en als klap op de vuurpijl de bedstee. De herenboer des huizes moet dan toch echt aan de slag. Want ondanks dat het begin april is, zijn het winterse temperaturen en moet het vuur worden opgestookt. Dus vader en zoon gaan met kruiwagen en traptractor op pad om het hout te halen in de schuur.

Rust en alle ruimte

De kinderen zijn helemaal in hun element. Ze hebben alle ruimte om lekker rond te scharrelen en rond te scheuren op een van de vele skelters en trapauto’s. Ze mogen meerijden met de boerin en zijn zoon op de tractor, de lammetjes de fles geven, kijken bij het melken en ze vinden een net gelegd ei in het kippenhok.

Tenthuisje Boerenbed
Tenthuisje Boerenbed

De pannenkoeken die we ’s avonds op de houtkachel bakken smaken na het harde werken extra lekker, net als de omelet die we van het zelf gevonden ei maken. Als het buiten donker wordt steken we de kaarsen aan en zitten we op de heerlijke bank bij de kachel te kijken naar het vuur en ons slapende kroost in de bedstee. Een mooier tv-programma kan ik niet bedenken.

De volgende ochtend worden we gewekt door een specht. Dat is weer eens wat anders dan door de wekker! Het liefst vliegen de kinderen hun bedstee uit, maar het heeft die nacht gevroren, dus eerst moet de kachel worden opgestookt. De croissantjes, die de bakker heeft afgeleverd op de boerderij, peuzelen we knusjes op bij het haardvuur. En dan op naar buiten, want daar is genoeg te doen. Ruud, ons leenkonijn, moet nog eten, er moeten eieren worden geraapt en de jonge dieren geknuffeld. Jaja, het is net Hay Day real life.

Dobberen in je eigen Hottub

Die middag willen we een wandeling maken en daar hoeven we het terrein niet voor af, zo uitgestrekt is het. De skelters kunnen dan ook gewoon mee. Na de wandeling is het tijd om de hottub uit te proberen. Eerst even flink het vuur opstoken om het water op te warmen en dan heerlijk ontspannen. Niet voor onze dochter, die vindt het net een zwembad en spettert vrolijk rond.

Wanneer de laatste dag aanbreekt kunnen we onze kinderen niet verleiden om een fietstocht over de Veluwe te maken. Veel liever blijven ze “thuis” voor de dieren zorgen, trampoline springen en lekker rondstruinen. Ik geef ze geen ongelijk, laat ze nog maar even genieten van hun boerenbestaan, want de stad roept al weer.