Dit weekend treden we in de voetsporen van de bevrijders aan de hand van de Liberation Route Europe. Deze route volgt het spoor van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944-1945. In Nederland speelde de omgeving van Groesbeek hierin een hoofdrol. Daar gaan we naartoe! De kinderen (10 en 8 jaar) zijn erg nieuwsgierig naar het verhaal van de bevrijding. De oudste heeft het op school net over de Tweede Wereldoorlog en vindt dat erg interessant.
Liberation Route met kids
De Liberation Route is geen vaste route. Verspreid in het landschap zijn vele luisterplekken en informatiepanelen. Thuis downloaden we vast de bijbehorende app. Hiermee kunnen we navigeren naar de historische locaties en zo zelf een route uitstippelen. Ook kunnen we luisteren naar de informatie en hoorspellen over de gebeurtenissen op de betreffende plek.
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
We beginnen bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Hier zijn onder andere een nagebouwde schuilkelder, een maquette van Operation Market Garden en een diorama van de Waaloversteek te bekijken. De kinderen zijn net zo onder de indruk als wij.
Als we weer buiten staan, proberen we ons voor te stellen hoe Operation Market Garden eruit moet hebben gezien. In dit mooie heuvelland landde op 17 september 1944 duizenden parachutisten. Het doel was de bruggen over de Nederlandse rivieren in te nemen en zo op te rukken naar Berlijn om de oorlog te beëindigen. Het lukte om bij Nijmegen de Waal over te steken, maar de brug over de Rijn bij Arnhem werd de spreekwoordelijk “brug te ver”. Zo lag het gebied ten zuidoosten van Nijmegen niet een paar dagen, maar maanden in de frontlinie.
Lunchen bij Jachtslot de Mookerheide
We lunchen in de bossen in de brasserie van het prachtige Hotel Jachtslot de Mookerheide. Het slot uit 1902 werd door Himmler gevorderd als hoofdkwartier voor de Duitsers. Een slimme keus, want het ligt op het hoogste punt in de omgeving. We mogen een kijkje nemen in de torenkamer vanwaar we een uniek uitzicht hebben over de provincies Limburg, Gelderland en Noord-Brabant. Na een heerlijke lunch, krijgen we van de gastvrije eigenaar brood mee om de hertjes in de wei te voeren.
Overnachten bij Hotel van der Valk De Molenhoek
Inmiddels loopt de dag ten einde en gaan we naar ons overnachtingshotel, Van der Valk De Molenhoek, vlakbij Groesbeek. De 56 hotelkamers liggen in Gelderland en de receptie en het restaurant aan de overkant van de weg in Limburg. Dat vinden de kinderen erg grappig, slapen in Gelderland en ontbijten in Limburg. Het hotel heeft een speelhoekje voor kinderen en biedt ook arrangementen aan voor gezinnen. Na een hartelijk ontvangst gaan we naar onze familiekamer, een ruime kamer met 4 bedden en een badkamer met ligbad. Hier wacht de kids nog een welkomstpakket en ploffen ze gelijk op bed voor een spelletje Timo Toekan Memory.
’s Avonds eten we heerlijk in het restaurant van het hotel. De kinderen krijgen een Van der Valk Wereldeters menukaart. Hierop staan leuke weetjes en gerechten die kinderen in andere landen eten. Er is bijvoorbeeld een menu Italië (pasta) of menu Japan (sushi) en zo worden de kinderen uitgedaagd om ook eens iets anders te proberen. Geen zorgen voor de minder heldhaftige eters, menu Nederland (frietjes en appelmoes) staat er ook gewoon tussen!
De volgende ochtend kijken de kinderen al uit naar het ontbijtbuffet. De minimuffins en minidonuts zijn favoriet. Na zoveel lekkers is het tijd voor wat lichaamsbeweging en maken we een boswandeling in een van de prachtige natuurgebieden in de omgeving.
Een indrukwekkend weekendje weg met kids
Dan vraagt de jongste of we weer wat van de bevrijding gaan bekijken. Dus pakken we de Liberation Route app er bij en kijken waar we naartoe zullen gaan. We bezoeken eerst de Canadese begraafplaats met meer dan duizend graven. Stil word je vanzelf als je de leeftijden op de grafstenen ziet. Vrijwel allemaal twintigers, gesneuveld voor onze vrijheid.
Als afsluiting nemen we een kijkje bij de bruggen die zo’n belangrijke rol speelden, de Waalbrug bij Nijmegen en de Rijnbrug bij Arnhem. Bij de voet van de Rijnbrug ligt informatiecentrum “Slag om Arnhem”, waar een videopresentatie van het verloop van de strijd te zien is en persoonlijke verhalen van burgers en soldaten te beluisteren zijn.
Het was een heel indrukwekkend weekend om niet snel te vergeten!