Review Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje

Tijdens verbouwingswerkzaamheden aan De Wijnberg in Workum werd een sok met goudstukken gevonden en een brief van Oom Lammert en Tante Klaasje. Zij waren eeuwen geleden de uitbaters van De Wijnberg. Op het briefje stond, met de ducaten “sal men bouwen een beddesteeënhock voor vermoeide Marskramers en hun damen.” Met dit bijzondere verhaal reizen we af naar een van de Friese elf steden, naar de herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje in Workum.

De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje in Workum

Midden in het stadje Workum ligt de Merk (Markt), dat in 2012 is uitgeroepen tot mooiste plein van Friesland. Hier vind je de St. Gertruidiskerk (1480), het Raadhuis, de Waag, diverse winkeltjes, restaurantjes én De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje.

Op de benedenverdieping zit restaurant de Wijnberg en op de bovenverdieping 6 “beddesteeënhocken” aan een nagebouwd straatje. De knusse, houten huisjes, hebben een bedstee, toilet, douche en een klein zitje. Een van de 6 huisjes heeft daarnaast een extra stapelbed en is daarom geschikt voor gezinnen. De kinderen vinden het wel grappig, een huisjes aan een straatje als kamer, met een terug-in-de-tijd inrichting. Ze neuzen wat rond in het straatje en ontdekken hier en daar nog wat spulletjes van tante Klaasje, zoals haar nachtjapon en breiwerkje.

Het is al avond, dus we schuiven vervolgens beneden aan voor het diner in De Wijnberg. Voor de kinderen is er een kindermenu. Het heeft allemaal wel wat huiselijks, de kinderen kunnen zo even naar hun huisje om nog een spelletje te pakken. In de tijd van Oom Lammert en Tante Klaasje was er nog geen tv, dus hier ook niet. Dat betekent gewoon een avondje spelletjes doen en een boekje lezen. Daarvoor kan je ook aanschuiven aan de grote eettafel van het restaurant. Mocht je toch niet zonder onze moderne wereld kunnen, er is gratis Wifi.

Jopie Huisman Museum

Jopie Huisman Museum
Na een nachtje in de bedstee wacht ons de volgende back-to-basic ervaring, douchen onder de gieter! Dat doen we ook niet iedere dag. Ingenieus is hierin een gewone doucheslang verwerkt, dus dat lukt aardig. Fris en fruitig ontbijten we beneden in het restaurant en zijn dan klaar om Súdwest-Fryslân te ontdekken.

We beginnen om de hoek bij het Jopie Huisman museum. De in Workum geboren Jopie Huisman was verzamelaar van oude spullen. Die afgedankte spullen waren een inspiratiebron voor zijn schilderijen. Er is een audiotour waarbij Jopie zelf uitleg geeft over zijn schilderijen. De kinderen kunnen daarnaast een speurtocht doen met allerlei opdrachten. Her en der vind je de echte, afgedankte schoenen, poppen en zelfs de gebreide onderbroek, die Jopie heeft geschilderd. Dat maakt het extra leuk.

Hindeloopen en Bolsward

Net als Workum horen Hindeloopen en Bolsward ook tot de Friese elf steden. In Hindeloopen maken we een wandelingetje door het schilderachtige stadje en over de dijk langs het IJsselmeer naar de jachthaven.
Lunchen doen we in de mooie, oude binnenstad van Bolsward, met haar grachtjes en prachtige, 17de eeuwse stadhuis. Het zomerseizoen is nog niet begonnen, maar je kunt je voorstellen dat het er in de zomer gezellig druk is.

Makkumstrand

Makkum, bekend om het Makkumer aardewerk, ligt aan het IJsselmeer. We rijden naar het Makkumerstrand. Een lang en breed zandstrand, waar je heerlijk kunt zeilen, surfen, kiten en suppen. Het is te koud voor een duik in het water, maar perfect weer voor een terrasje en voor de kinderen heerlijk om lekker te spelen op het strand. De zon breekt door, dus zo komen we de rest van de dag wel door!

’s Avonds vinden de kinderen dat zij ook een nachtje in de bedstee mogen slapen. Dus daar zitten man en ik dan te tossen om wie er boven in het stapelbed mag!

De volgende ochtend gaan we nog even naar het Vrouwtje van Stavoren, aan de haven in de oudste Friese stad Stavoren, en zetten dan weer koers naar huis.

Fryslân boppe!