Review Hotel Hoeve de Plei (Zuid-Limburg, Mechelen)

Het is al avond in winters Limburg als we bij onze hoeve aankomen. Hoeve de Plei is een authentieke Limburgse boerenhoeve uit 1740, met binnenplaats en vakwerk. Het ziet er sprookjesachtig en gezellig uit, nu het zo mooi verlicht is in het donker.

Familiekamer Hotel, Bed and Breakfast Hoeve de Plei

Hoeve de Plei ligt aan de rand van het dorpje Mechelen in het Limburgse heuvelland. Het is al bijna tachtig jaar in handen van dezelfde familie. Begonnen als boerderij met koeien, varkens en paarden, besloot oma na de tweede wereldoorlog een slaapplek voor gasten op de hooizolder te maken. Het pension groeide van zoon op kleinzoon uit tot het huidige bed & breakfast hotel. Inmiddels gemoderniseerd, heeft het nog de sfeer van een oude boerderij, met houten balken en knusse ruimtes.

Het hotel heeft 17 kamers, waarvan 2 familiekamers. In 2018 komen hier appartementen in het naastgelegen gebouw bij, die ook geschikt zijn voor gezinnen. De familiekamers hebben een extra verdieping (met traphekje) en zijn daardoor geschikt voor 4 tot 6 personen. De kamers hebben een moderne badkamer met douche, televisie en gratis WIFI. Voor gezinnen met kleine kinderen zijn er kinderbedjes en kinderstoelen beschikbaar. Buiten is er een speeltuintje en genoeg ruimte voor kinderen om lekker buiten te spelen en voor ouders om op een van de terrassen te genieten van een drankje. Met het winterse weer, is het binnen goed toeven in de huiskamer bij de haard, heerlijk spelletjes doen of een boek lezen.

De eeuwenoude mergelgroeve Mergelrijk

We starten de volgende morgen met een goed ontbijt in de eetzaal. Vandaag staat Valkenburg op het programma, dat ongeveer een kwartier rijden is. In deze tijd van het jaar staat Valkenburg bekend als kerststad. Van heinde en verre komen mensen af op de kerstmarkten die onder andere in de Valkenburgse grotten gehouden worden. Het is een leuke bijkomstigheid dat het hele dorp in kerstsfeer is, maar nu we in Limburg zijn, willen wij vooral wat meer over de grotten te weten komen.

Mergelrijk Valkenburg
Mergelrijk Valkenburg

Daarom gaan wij naar de eeuwenoude mergelgroeve Mergelrijk. Hier is geen kerstmarkt, maar alles is wel in kerstsfeer. Kinderen maken hier op een leuke en interactieve manier kennis met de Limburgse grotten. We komen van alles te weten over mergel, hoe het is ontstaan en waar het voor wordt gebruikt. Dat je er mooie mergelbeelden en zandsculpturen van kan maken zien we ook. Er is zelfs een levensgroot mergelbeeld van De Nachtwacht. Tot slot mogen we zelf met een blokje mergel en een vijl aan de slag om een eigen kunstwerkje en tevens souvenir te maken. Na ons bezoek struinen we over een van de kerstmarkten en rijden nog een stukje door het prachtige heuvellandschap. ’s Avonds wandelen we het dorpje Mechelen in om wat te eten. In dit Bourgondische deel van het land vind je zelfs in de kleinste dorpjes verschillende gezellige restaurantjes om een hapje te eten, ook met kinderen.

Het Drielandenpunt in Vaals

Na een goede nachtrust is het al weer tijd om de hoeve te verlaten. Maar voordat we huiswaarts gaan, willen we nog even naar België en Duitsland. Oftewel, op naar het Drielandenpunt in Vaals. In Vaals slaan we twee vliegen in een klap, want naast het Drielandenpunt, ligt hier ook het hoogste punt van Nederland, ruim 322 meter boven NAP. Verder kun je hier een boswandeling maken, de 50 meter hoge uitkijktoren beklimmen en in het zomerseizoen kun je een hele tijd dwalen door het grootste doolhof van Europa. Buiten het seizoen is het labyrint weersafhankelijk geopend. Het is inmiddels gaan sneeuwen, dus dwalen door het labyrint zit er voor ons niet in. Langzaam verandert het lieflijke Limburgse landschap in een winterwonderland. De kinderen hadden die sneeuw liever een dagje eerder gehad, want waar kun je beter sleetje rijden, dan in dit heuvelland. Maar onze tijd in Limburg zit er weer op.

Wat hebben we genoten van de Limburgse gastvrijheid bij Hoeve de Plei, van de schoonheid van het Limburgse land, van de Limburgse vlaai én van de kerstsfeer.