Review Résidence Terschelling

We laten onze auto achter in Harlingen en stappen aan boord van de boot naar Terschelling. Aan dek, met de wind in onze haren, kijken we uit over zee naar de ondergaande zon. Een heerlijk begin van een weekendje weg. Aangekomen in de haven van West-Terschelling brengt een taxi ons in 10 minuten naar Résidence Terschelling Wellness Waddenresort bij het dorpje Midsland, ons onderkomen voor dit weekend.

Résidence Terschelling Wellness Waddenresort

Résidence Terschelling Wellness Waddenresort ligt heel centraal op het eiland en heeft appartementen voor 2 tot 10 personen. Voor kinderen is er in de tuin een grote speeltuin met onder andere een piratenschip, vogelnestschommel en airtrampoline. Binnen kan ook gespeeld worden. Er is een speelhoek, je kunt er poolen, tafelvoetballen en zwemmen in het binnenzwembad. Wij overnachten in een Wellness appartement. Het is heel ruim. Er zijn 3 slaapkamers, een badkamer met ligbad, douche én sauna. Vanuit de woon-/eetkamer kom je op een ruim balkon, waar het met de zonnige weerspellingen voor dit weekend vast goed toeven zal zijn.

Résidence Terschelling

Het is een heldere avond en op Terschelling is de nacht nog echt donker, omdat er weinig lichthinder is en je daardoor ongestoord van de sterrenhemel kunt genieten. Dat willen we met eigen ogen zien, dus wandelen we, voor het slapen gaan, naar buiten en daar zien we een prachtige sterrenhemel.

Na een paar minuten staren naar de sterrenhemel, ontwaren zich steeds meer sterren en zien we de Melkweg, heel bijzonder. Onze kinderen (12 en 14 jaar) hebben nog nooit zo’n mooie sterrenhemel gezien.

Op de fiets Terschelling ontdekken

Tegenover de accommodatie zit een fietsverhuur, die ook kinderfietsen, bakfietsen en elektrische fietsen heeft. Hier halen we de volgende ochtend de fietsen op, die we voor dit weekend hebben gereserveerd. Terschelling is uitermate geschikt om per fiets te verkennen. We kunnen de fietsen de volgende dag in de haven bij de boot kunnen inleveren en de fietsverhuurder zorgt dan voor gratis vervoer van onze bagage. Superhandig!

Vandaag gaan we de oostelijke helft van het eiland ontdekken. Onze buren komen al jaren op Terschelling en hebben ons vooraf tips gegeven, dus kunnen we meteen op pad. Allereerst fietsen we door een paar dorpjes, waaronder Formerum, waar je het Wrakkenmuseum kunt bezoeken of wat kan drinken bij de koffiemolen. Vervolgens fietsen we richting Waddenzee. Het laatste stuk van het pad loopt door het weiland. Net als we ons afvragen of dit wel mag, zien we een bordje dat fietsen gedoogd zijn. Via een hek komen we bij de waddendijk. Tussen de schapen door klimmen we de dijk op en hebben een mooi uitzicht over de Waddenzee.

Onderaan de dijk nemen we het fietspad langs het water verder naar Oosterend, ooit het einde van het eiland. Inmiddels is het eiland gegroeid en ligt hier de Boschplaat. Dit natuurgebied is een belangrijke broedplaats voor allerlei vogelsoorten. Bij Oosterend ligt ook een uitzichtpunt, Kaapsdûne. We klimmen naar boven en het uitzicht is fantastisch. We zien zowel de Noordzee als de Waddenzee en zowel de vuurtoren van Terschelling als die van Ameland.

Een bezoek aan het Heartbreak Hotel wil je niet missen

Dan zetten we koers richting Noordzee en strijken neer bij strandtent Heartbreak Hotel, ingericht in jaren ’50/’60 stijl en befaamd om zijn burgers en milkshakes. Hier komen we even lekker bij in het zonnetje, eten wat en wandelen over het enorm brede strand.

Nazomeren op Terschelling 🙂

Als we genoeg zijn uitgerust fietsen we, nu met de wind in de rug, weer richting Midsland. Hier lopen de fietspaden door de duinen, het Hoornse- en het Formerumse bos, weer heel anders dan de route van vanochtend. Wat een gevarieerd en prachtig eiland.

Voordat we naar ons appartement gaan, stoppen we in Midsland, een heel knus en authentiek dorpje met leuke winkels en restaurants. Aan het einde van de dag komen we aan bij het appartement, waar we neerploffen op ons balkon en nagenieten van een heerlijke dag.

De volgende ochtend zetten we de bagage klaar in de lobby, zodat de fietsverhuurder die kan oppikken en naar de boot kan brengen. Wij stappen op de fiets voor een route over de westkant van het eiland in de richting van de haven van West-Terschelling. Eerst stoppen we, na een kleine 10 minuten fietsen, bij het strand van Midsland aan zee, want we krijgen geen genoeg van de zee en het mooie, fijne, zachte zandstrand. Via de noordkant van het eiland fietsen we langs meertjes, door bos en duin naar West-Terschelling.

De fietsen leveren we vast in om vervolgens te voet verder te gaan door het pittoreske dorp met haar mooie, oude huizen, leuke winkels en de oudste (uit 1594) werkende vuurtoren van Nederland, de Brandaris.

Breng een bezoek aan Museum ’t Behouden Huys

We brengen een bezoek aan Museum ’t Behouden Huys, gevestigd in twee zeventiende -eeuwse huizen. Een audiotour vertelt ons over de museumschatten en de replica van het Behouden Huys, zoals het er op Nova Zembla ongeveer heeft uitgezien. De Terschellingse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz en zijn bemanning bouwden het Behouden Huys tegen de kou en hongerige ijsberen, toen zij in 1596 vast kwamen te zitten in het ijs op Nova Zembla. Een spannend verhaal en een leuke afsluiting van ons weekendje Terschelling.

De vuurtoren op Terschelling

De boot staat al klaar om ons weer over te varen naar het vaste land. We halen onze bagage op en stappen aan boord, met veel fietskilometers in de benen en heel veel mooie herinneringen in onze gedachten. We begrijpen wel dat onze buren hier bijna jaarlijks komen, want het gevarieerde Terschelling zal je niet snel vervelen.