Review familiekamer Hotel Bitter & Zoet

“We gaan een weekendje weg”, zeg ik. “Ja, met kids!”, zegt ons zoontje Luc van 4. Ze hebben er zin in, nieuwe dingen ontdekken, samen op avontuur. Bestemming: Veenhuizen.

Hotel Bitter en Zoet

Niet ver van Assen ligt Veenhuizen, de voormalige bedelaarskolonie, gesticht aan het begin van de 19de eeuw voor de opvang en heropvoeding van wezen, armen en landlopers. Het oude Hospitaalcomplex is enkele jaren geleden omgebouwd tot Hotel Bitter & Zoet. Op een zeer smaakvolle manier zijn de historische gebouwen gecombineerd met modern comfort. De 15 hotelkamers bevinden zich in de voormalige woningen van onder andere de dokter en de apotheker (met opschrift Bitter en Zoet) en in het oude hospitaal zijn de bovenste 6 ziekenzalen verbouwd tot 6 ruime appartementen, die ook per lift bereikbaar zijn. Op de begane grond zijn onder andere wellness-voorzieningen met diverse sauna’s.

Als we het hotel binnenstappen valt meteen de grote lounge op, die ondanks de ruimte een huiselijke uitstraling heeft. Als we in de lounge eerst een kop koffie drinken en worden bijgepraat over het hotel en de omgeving, trekken onze kinderen automatisch hun schoenen uit en neuzen lekker rond. Ze voelen zich dus helemaal thuis! Bij binnenkomst in ons appartement krijgen wij zo’n zelfde gevoel. De appartementen hebben zeer hoge plafonds, waardoor het heerlijk licht is. Er zijn twee bedden op de ruime vide en twee op het benedengedeelte. Hier bevinden zich ook de badkamer met ligbad, het keukenblok, een grote eettafel, een zitje en tv. Ieder appartement is door een andere kunstenaar aangekleed, wat zorgt voor een unieke sfeer. Het landelijke uitzicht is prachtig.

Speelgoedmuseum Kinderwereld

Allereerst gaan we naar speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden, een echt kijk- en doemuseum. De vele oude poppenhuizen zijn erg mooi. Onze dochter Isa van 6 zegt dat ze daar wel uren naar kan kijken. Luc heeft meer interesse in de modeltreinen op de speelzolder en papa leeft zich uit op een spelletje pacman. Ook buiten kunnen de kids lekker spelen met oude skelters, met blikgooien en ik waag me op een vélocipède, wat ik beter niet had kunnen doen. Ook het ouderwetse tollen met een zweep is van voor papa en mama’s tijd en lukt ons niet, terwijl een oma heel behendig de tol met de zweep draaiende houdt en er geen genoeg van lijkt te krijgen. Een museum voor jong en oud dus! Als we zijn uitgespeeld gaan we terug naar ons appartement. We eten ’s avonds in het restaurant van het hotel. Het is er gezellig druk, waarschijnlijk ook met mensen uit het dorp. Voor de kinderen wordt een pannenkoek klaargemaakt en wij hebben keuze uit diverse biologische streekproducten. Het is heerlijk!

Hoogveengebied Fochteloërveen

Als we de volgende ochtend gaan ontbijten komt de geur van vers gebakken brood ons al tegemoet. Het hotel heeft namelijk een eigen bakkerij. Een goed begin van de dag. Gezien de winterse buien besluiten we niet een van de fietsen van het hotel te huren, maar pakken we de auto om de omgeving te verkennen. We zijn verrast door de schoonheid van het hoogveengebied Fochteloërveen. Het is een van de laatste hoogveengebieden van Europa, waar in het voorjaar zelfs kraanvogels broeden. Wij moeten het op deze winterse dag doen met grote groepen rietganzen, voor onze stadskids ook indrukwekkend. Evenals de Schotse Hooglanders, die rustig staan te grazen in de dwarrelende sneeuw.

Hotel Bitter en Zoet
Hotel Bitter en Zoet

Gevangenismuseum in Veenhuizen

’s Middags gaan we naar het Gevangenismuseum, dat bezoek mag, gezien de historie van Veenhuizen, niet ontbreken. Het museum is gevestigd in een van de bedelaarsgestichten en ligt op loopafstand van het hotel. Eerst maken we een ritje met een echte oude Boevenbus door Veenhuizen en vertelt een gids uitgebreid over de bijzondere historie van dit unieke dorp. Het dorp telt meer dan 100 rijksmonumenten. Dat, samen met de aanwezigheid van de nog drie bestaande penitentiaire inrichtingen, geven het dorp een hele bijzondere uitstraling. In het museum is er voor kinderen een spannende speurtocht, waarbij een mysterie moet worden opgelost en ze tegelijkertijd van alles opsteken over de geschiedenis van het straffen in Nederland. Hoewel het eigenlijk voor kinderen vanaf 7 is, vinden onze kinderen het speuren leuk.

Na zo’n enerverende dag is het heerlijk slapen en gaan we de volgende ochtend uitgerust huiswaarts. Het was een heel veelzijdig, ontspannen en ook indrukwekkend weekendje weg!