Review Hotel Post-Plaza

Leeuwarden, bij de Friezen beter bekend als Ljouwert, is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Net voordat het zover is, brengen wij met onze kinderen van 9 en 11, alvast een bezoek aan deze Friese stad. Overnachten doen we in het centrum bij Hotel Post-Plaza, een uniek hotel gevestigd in het voormalige Postkantoor.

Hotel Post-Plaza

Ooit waren hier een bankgebouw en een postkantoor. Nu zijn de meer dan 100 jaar oude panden op fantastische wijze omgetoverd tot een eigentijds hotel en Grand Café met behoud van het historische karakter.

Friese Food Tour

We beginnen onze ontdekkingstocht door Leeuwarden met een Friese Food Tour, te regelen bij het hotel. We krijgen een route met informatie mee en wandelen door de gezellige straatjes. Zo maken we niet alleen kennis met de bezienswaardigheden, maar ook met de Friese lekkernijen. Bij de ene stop genieten we van een stukje Fryske worst, om vervolgens een bezoek te brengen aan het Historisch Centrum Leeuwarden en meer over de rijke geschiedenis van de stad te weten te komen. Dan weer proeven we ergens een plakje sûkerbôle, bezoeken het Beerenburger Museum en bewonderen de Oldenhove.

De Oldenhove

Om een scheve toren te zien hoef je niet naar Pisa, want de Oldenhove, gebouwd in 1529 staat 1,99 meter uit het lood. Het zou de hoogste toren van de Noordelijke Nederlanden moeten worden, met een nieuwe kerk ernaast. Zover is het echter nooit gekomen, want de toren zakte tijdens het bouwen al scheef, dus werd de bouw gestopt. Je kunt de 48 meter hoge toren beklimmen en hebt dan een prachtig uitzicht over de stad. Met een beetje geluk zie je zelfs de Waddeneilanden. Na een paar uur wandelen, proeven en vooral genieten, eindigt de route met een drankje bij de oude gevangenis, de Blokhuispoort, vlakbij het hotel. Tijd om in te checken, want we zijn inmiddels wel nieuwsgierig naar onze familiekamer.

De Oldenhove Leeuwarden
De Oldenhove Leeuwarden

Familiekamer Post-Plaza

De kamer is opgedeeld in twee delen met aan weerszijden van de moderne badkamer een slaapgedeelte met heerlijke bedden en met in ieder gedeelte een eigen televisie. Ook zijn er koffie- en theefaciliteiten. De kamer heeft hele hoge ramen met een brede vensterbank. Heerlijk om daarin te zitten en te kijken naar de passanten op straat. Allerlei details in de kamer verwijzen naar de oude bestemming van het pand. Zo staat er ook een oude telefoon van hout met draaischijf. Onze zoon vindt het wel een grappig ding. Als ik hem moet uitleggen hoe je daarmee kon bellen door een nummer te drááien, voel ik toch een zekere generatiekloof.

Grand Café

Voor het diner begeven we ons naar het Grand Café, in de oude hal van het postkantoor. Een prachtige, hoge ruimte en het kloppend hart van het hotel. Er is live muziek en het is er gezellig druk. Voor kinderen is er een apart menu, vernoemd naar de enige, echte postbode voor jonge kinderen, Pieter Post. Ook al is Pieter Post voor onze 11-jarige dochter al jeugdsentiment, de zelf samen te stellen hamburger op het menu is zeker aan haar besteed. De volgende ochtend staat hier ook een heerlijk ontbijtbuffet voor ons klaar. We laten het ons smaken en oefenen nog wat woordjes Fries die op de placemats staan voordat we de stad weer in duiken.

Fries Museum

We gaan naar het Fries Museum. Hier hebben ze voor kinderen verschillende speurtochten. Ze krijgen een tasje mee met allerlei spullen die ze voor het speuren kunnen gebruiken. De basis tentoonstelling is Ferhaal fan Fryslân, waar de museumstukken meer vertellen over wat typisch Fries is. Daarnaast heeft het museum wisselende tentoonstellingen, tijdens ons bezoek onder andere de familietentoonstelling Rijk aan Rotzooi. Je ziet het laboratorium van de Friese uitvinder Watse, die al tweehonderd jaar geleden bezig was met recycling. In komische en leerzame filmpjes is te zien hoe hij van afval nieuwe dingen wist te maken. Zelfs met poep en pies wist hij wel raad.

Rondvaart in Leeuwarden

Als afsluiting van ons weekendje Leeuwarden laten we ons rondvaren door de grachten en singels. Vanaf de fluisterpraam hebben we helemaal goed zicht op alle monumenten en mooie gevels die Leeuwarden rijk is. Met alle weetjes en bijzonderheden die de gids daarover te vertellen heeft, begrijpen we dat ze hier grutsk (trots) zijn op hun stad.

Leeuwarden is écht de moeite waard!