Natuurlijk overnachten Camping Geversduin

In de herfstvakantie overnachten in een Boomhuis op Camping Geversduin bij Castricum zien onze tieners (13 en 15 jaar) wel zitten. De camping ligt middenin de natuur en ongeveer 4 km van het strand. Een perfecte plek om er eens even tussenuit te gaan. 

Bijzonder overnachten in een Boomhuis

Camping Geversduin heeft een aantal bijzondere accommodaties, zoals het Boomhuis. De woonkamer van het Boomhuis ligt op de eerste verdieping en heeft grote ramen, zodat je uitkijkt op de bomen en de vogeltjes. De keuken is goed uitgerust met onder andere een vaatwasser en Nespresso machine. Op deze verdieping is verder nog een slaapkamer met tweepersoonsbed. De badkamer en nog twee slaapkamers, beiden met een stapelbed, liggen op de begane grond. Buiten staat een picknicktafel en kun je lekker chillen in de hangmat. 

De camping heeft een animatieprogramma voor de kleintjes, er is een speeltuin, er zijn eetgelegenheden en het ligt aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat. Niemand hoeft zich hier dus te vervelen.

De Rijp

Het zeventiende eeuwse dorp De Rijp

Het nabijgelegen Hollandse polderlandschap is zeker de moeite van een fiets- of autotocht waard. Wij beginnen in het dorp De Rijp. In de zeventiende eeuw was het een welvarend dorp. Gelegen tussen de meren Schermer en Beemster bloeide het dorp dankzij de haringvangst en walvisvaart. Door de drooglegging van de Schermer en de Beemster had De Rijp geen directe toegang meer tot de Zuiderzee en kwam er een einde aan de welvaart. De vele huizen uit de zeventiende eeuw zijn nu mooi gerestaureerd. We wandelen (skateboarden) door het centrum, maar je kunt het dorp (en omliggende gebied) ook met een bootje verkennen. Dat het een beschermd dorpsgezicht is, begrijpen we helemaal. Wat een pittoresk dorpje!

Droogmakerijen Beemster en Schermer

Aansluitend rijden we door de Hollandse droogmakerijen uit de Gouden Eeuw, zoals de Schermer en de Beemster. Ons land is wereldberoemd om hoe we van water land hebben gemaakt. Niet voor niets is de Beemster Werelderfgoed. Voor het droogmaken van de meren in de zeventiende eeuw werden molens gebruikt. Voor de Schermer waren dat 52 molens, waarvan er nu 11 over zijn. We bezoeken de Museummolen bij Schermerhorn om meer te zien en horen over dit bijzondere watermanagement. Een typisch Hollandse dagje uit in dit mooie gebied, waar je in het voorjaar naast molens en koeien ook kleurrijke bollenvelden vindt.

Molen Schermerhorn
Molen Schermerhorn

Noord-Hollands Duinreservaat

De volgende dag is het een prachtige, zonnige najaarsdag en maken we een wandeling door het Noord-Hollands Duinreservaat naar het strand. Het toegangsbewijs, dat je nodig hebt voor dit gebied, krijg je bij het inchecken op de camping. Je kunt bij de camping ook fietsen huren en het autovrije gebied met de fiets ontdekken. Voor gezinnen met kleine kinderen, gezien de afstand, wellicht een goed alternatief. Tijdens onze wandeling komen we door het bos, langs meertjes vol watervogels, door de duinen en staan we oog in oog met Schotse Hooglanders die rustig staan te grazen. Aangekomen bij het strand ploffen neer op het terras van een strandtent bij Castricum aan Zee. Even bijkomen onder het genot van een heerlijke lunch in de najaarszon, voordat we weer terug wandelen. Echt een cadeautje zo’n zonnige herfstdag in de natuur. 

Dat Nederland prachtig is, hebben we wederom ervaren tijdens een top weekend bij Camping Geversduin.