Review Familiekamer Landgoed de Wilmersberg

Dit weekend begeven we ons met de kinderen (10 en 12 jaar) naar het oosten des lands, naar Twente. In dit prachtige gebied, bij het plaatsje De Lutte, niet ver van de Duitse grens, ligt Landgoed de Wilmersberg, een viersterren hotel.

Museum Natura Docet Wonderryck Twente

Voordat we naar ons hotel gaan, brengen we eerst een bezoek aan het vlakbij gelegen Museum Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp. Dit is het oudste natuurhistorische museum van Nederland, geopend in 1911. De basis voor het museum vormt de natuurhistorische verzameling van de dorpsonderwijzer Bernink. Tijdens zijn wandelingen door het Twentse landschap verzamelde hij, al vanaf zijn twaalfde, vogelnestjes, planten en dieren, die hij later zelf leerde opzetten. Natura Docet betekent letterlijk “de natuur onderwijst”. Meester Bernink, en later zijn dochter, hebben veel lesgegeven over de natuur. In het museum zie je zijn werkkamer en in een 3D-film is te zien hoe hij te werk ging. Verder zie je zijn grote verzameling opgezette dieren en fossielen en er is een interactief gedeelte waar je de natuur door de ogen van verschillende dieren ziet. Vooral onze zoon vindt het erg interessant om alle opgezette dieren te zien en film over Bernink.

Museum Natura Docet Wonderryck Twente
Museum Natura Docet Wonderryck Twente

Landgoed de Wilmersberg

Aansluitend gaan we naar Landgoed de Wilmersberg. Dit is een mooi voorbeeld van een hotel waar zowel ouders als kinderen kunnen genieten. Want er is een welnessboutique, fitnessruimte, binnenzwembad, een speelkamer en een ruime tuin met trampoline, waar de kinderen zich lekker kunnen uitleven. Voor gezinnen zijn er twee familiesuites en vier familiekamers met tussendeur. Onze ruime familiesuite heeft een woongedeelte, waar de kinderen slapen en een slaapgedeelte voor de ouders, dat af te sluiten is met glazen schuifdeuren. De badkamer is heel ruim en heeft een whirlpool. Ook televisies, koffie- en theefaciliteiten en een koelkastje ontbreken niet. Na de suite en de rest van het hotel te hebben bekeken, gaan we de omgeving van het hotel verkennen. Vanaf De Wilmersberg kun je direct een wandel- of fietsroute maken. Fietsen zijn bij het hotel te huur. Wij maken die middag een wandeling en volgen daarvoor het kabouterpad. Het hotel heeft hiervoor ook een speurtocht, die vooral voor kleine kabouters erg leuk is. Is het nat weer, niet getreurd, bij de ingang van het hotel staan regenlaarzen in alle maten, die je kunt lenen. Zodra we buiten komen scharrelen een paar kippen een stukje met ons mee. Kinderen mogen ze ’s ochtends meehelpen voeren en als ze dan een eitje vinden, kan de kok die gelijk klaarmaken voor het ontbijt. We komen ook langs de trampoline. Daar kunnen we niet zomaar voorbij lopen, eerst even springen en dan weer verder.

De wandeling voert ons min of meer door de achtertuin van het landgoed, een glooiend en afwisselend stukje natuur. Twente heeft een coulisselandschap. Door de beplanting tussen de weilanden lijkt het net een toneel met coulissen. Dat maakt het afwisselend en knus. Als we zijn uitgewandeld vinden de kinderen het tijd voor het zwembad. Onze suite ligt schuin tegenover het zwembad. Op de kamer liggen badjassen en badslippers klaar, ook voor de kinderen. Wat een luxe! Dus zwemkleding en badjassen aan, oversteken en plonzen maar. Die avond wacht ons een culinair diner in het restaurant en ook voor de kinderen is er een eigen menukaart. Onze kinderen zijn inmiddels oud genoeg om gezellig met ons te tafelen en te genieten van een overheerlijk diner. Jongere kinderen kunnen zich in de tussentijd ook vermaken met een spelletje of film in de naastgelegen speelkamer.

Lutterzand

Na een frisse duik in het zwembad en een heerlijk ontbijt, zijn we de volgende ochtend klaar voor een nieuwe dag. Vlakbij het hotel ligt het Lutterzand, een gevarieerd natuurgebied met zandverstuivingen, bos en hei, waarlangs de rivier de Dinkel kronkelt. We wandelen langs de steile oevers van de rivier, waarop ook gekanood kan worden.

Ootmarsum

We sluiten het weekend af in het kunststadje Ootmarsum, met haar vele galerieën, restaurants en boetieks, die ook ’s zondags geopend zijn. Vlakbij het sfeervolle centrum van het oude stadje ligt het Openluchtmuseum. Hier bevinden zich een aantal streekgebonden boerengebouwen. Je waant je honderd jaar terug in de tijd en krijgt een beeld van hoe de boeren in Twente vroeger leefden en werkten. We hebben het onmeunig naar ons zin gehad in het noordoosten van Twente. Een afwisselende streek waar van alles te doen is en waar je ook heerlijk tot rust kunt komen.