Review Van Rossum Stadshotel Woerden

Midden in de middeleeuwse binnenstad van Woerden staat het voormalige Arsenaal uit 1762. Vroeger gebruikt als militair magazijn en nu zeer sfeervol gerestaureerd en omgetoverd tot hotel/restaurant. Op deze unieke plek gaan wij met onze kinderen (11 en 13 jaar) dit weekend logeren, bij Van Rossum Stadshotel Woerden.

Stadshotel Woerden

Op de begane grond is het restaurant Van Rossum te vinden. Op de twee verdiepingen daarboven liggen de kamers van het Stadshotel. Het hotel heeft 25 kamers, waarvan een aantal met elkaar verbonden is door een tussendeur en daardoor ook geschikt voor gezinnen met kinderen. De eigenaar van het hotel en restaurant heeft het pand met zorg laten verbouwen. Van buiten ziet het er al fantastisch uit en als we het hotel binnenstappen, worden we wederom verrast. Het historische karakter is behouden gebleven, wat onder andere komt door de robuuste, houten balken en er hangt een ongedwongen, knusse sfeer. De kamers zijn met veel smaak ingericht en van alle gemakken voorzien, waaronder koffie- en theefaciliteiten.

Restaurant Van Rossum

’s Avonds eten we in het restaurant van het hotel. Ondanks dat het een grote ruimte is, heeft het toch een knusse, gezellige sfeer. De grote open keuken ziet er indrukwekkend uit. In die keuken wordt gebruik gemaakt van producten, die gekweekt worden op de eigen ecologische boerderij in de buurt. De warmte die met al dat kokkerellen vrijkomt, wordt weer gebruikt om de hotelkamers mee te verwarmen. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel en alles is even smakelijk, genieten dus!

Na al dat lekkere eten, is het tijd voor wat beweging en maken we een wandelingetje door het vestingstadje. Al wandelend komen we langs de haven, het oude stadhuis, het meer dan 600 jaar oude kasteel en langs de molen, die nog steeds als korenmolen in gebruik is. Als je dit wandelingetje zaterdags overdag maakt, is het extra leuk, want iedere zaterdag is er een Boerenstreekmarkt op het Kerkplein achter het hotel. Fijn dat het hotel centraal ligt, zodat we zo ons hotel weer binnen wandelen om onze kamer op te zoeken.

Voor het ontbijt kunnen we min of meer aanschuiven in de keuken. Hier staat een heerlijk buffet klaar en kun je de kok zo vragen een pannenkoek of eitje voor je te bakken. Genietend van al het lekkers maken we plannen om de rest van de omgeving verkennen.

Oudewater

Eerst gaan we naar Oudewater, een pittoresk stadje, met grachten en prachtige historische panden, dat vooral bekend is om de Heksenwaag. In de 16de tot en met de 18de eeuw konden mensen die verdacht werden van hekserij zich laten wegen in de stadswaag van Oudewater. In die tijd geloofde men dat heksen gewichtloos waren, anders konden ze natuurlijk niet op een bezem vliegen. Hier kregen ze, als enige plek in Europa, een eerlijk proces en werd niemand in Oudewater veroordeeld tot de brandstapel. In de oude stadswaag is nu museum Heksenwaag gevestigd, met de originele weegschaal uit 1492, waarop je je nog steeds kunt laten wegen. Voor kinderen is er een leerzame speurtocht. Ook wij laten ons wegen door de waagmeester. Wel een bijzonder idee, dat je op dezelfde houten weegschaal staat, waarop honderden jaren geleden mensen vol spanning gingen staan. Heks of geen heks? Gelukkig kunnen ook wij met het felbegeerde certificaat op zak Oudewater weer verlaten.

Heksenwaag Oudewater

Nieuwkoopse Plassen

Nu we in het Groene Hart zijn, willen we ook wat van de natuur zien. Natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen ligt vlakbij. Je kunt het op verschillende manieren ontdekken, te voet, op de fiets (fietsen zijn bij het hotel te huur) of varend. Er zijn bootjes en kano’s te huur om zelf op ontdekkingstocht te gaan of je kunt met bijvoorbeeld Natuurmonumenten een georganiseerde rondvaart maken met een fluisterboot. Voor welke manier je ook kiest, het is heerlijk om in dit mooie gebied te vertoeven. Op een terras aan het water drinken we nog wat, uitkijkend over de plassen, met de waterlelies en bootjes. Wat was het weer een heerlijk weekendje weg!

Kom overnachten bij Van Rossum