Review Badhotel Rockanje aan Zee

Op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten, onder de rook van Rotterdam, ligt Badhotel Rockanje aan Zee. Het hotel dateert al uit de jaren ’60, maar is een aantal jaren terug gerenoveerd in de stijl van een Noord-Amerikaanse lodge, mét buitenzwembad. Als de kinderen (4 en 6) tussen de middag uit school komen, hoeven ze geen broodje te eten, want ze willen meteen “een weekendje weg met kids!” Op naar Rockanje dus!

Als we aankomen rijden, geven de pijnbomen rondom het hotel ons al het idee dat we bij een lodge zijn aangekomen. Binnen wordt die sfeer versterkt door de stoere, houten materialen en het knapperend haardvuur, dat een centrale plaats inneemt in het restaurant.

Familie-appartement Badhotel Rockanje

Ook ons familie-appartement is in stijl ingericht met robuuste meubels, een sfeerhaard en hertenkoppen boven de bedden, knuffelherten wel te verstaan. Het appartement bestaat uit een woongedeelte met keukenblok (met magnetron en senseo), twee slaapkamers, een badkamer met ligbad en een balkon. Op tafel liggen voor de kinderen twee vogelfluitjes klaar met een uitnodiging om te struinen door de duinen. Eerst willen de kinderen lekker de “openhaard” aan, ook al is het buiten zo’n 20° C. Ik kan ze geen ongelijk geven, want het is wel gezellig.

Lang blijven we niet bij de haard zitten, want de zee lonkt. Al fluitend op de vogelfluitjes lopen we in een kleine 10 minuten naar het lange, brede strand van West-Voorne, dat hoort tot de top 5 van schoonste stranden van Nederland. Heerlijk om uit te waaien na een week school en hard werken. Lekker rennen, spelen op het speeltoestel op het strand en genieten van de rust en het uitzicht. Want ook al is de haven van Rotterdam om de hoek, hier geen schoorstenen aan de horizon, alleen zee, strand en duinen.

Badhotel Rockanje
Badhotel Rockanje

’s Avonds eten we in het restaurant van het hotel, alwaar de kids een indianenmenu wacht, compleet met roodhuidsoep en bizonburger. Kleurplaten en potloden liggen meteen voor ze klaar en als de buikjes vol zijn, mogen ze ook nog iets grabbelen uit de grabbelboom. Terwijl papa en mama rustig natafelen, spelen de kinderen lekker buiten in de boomhut op het terras.

Natuurgebied de Duinen van Oostvoorne

De volgende ochtend rijden we allereerst naar bezoekerscentrum Tennelaplas midden in het prachtige natuurgebied de Duinen van Oostvoorne. Hier krijg je info over de flora en fauna van dit duingebied, onder andere door middel van opgezette dieren, zoals vogels en een zeehond. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar zijn er doe-routes in het duingebied uitgezet. Wij lopen onze eigen route rondom de Tennelaplas en horen verschillende vogelgeluiden, die de kinderen herkennen vanuit het bezoekerscentrum. Dus bij terugkomst zoeken ze de opgezette vogel op en beluisteren of het bijbehorende geluid overeenkomt met wat ze hebben gehoord. Leuk om te zien hoe onze stadskinderen zo kunnen opgaan in de natuur.

De 17de eeuwse vestingstad Brielle

Na een ochtendje natuur, rijden we naar vestingstad Brielle. De vesting stamt grotendeels uit de 17de eeuw en is een van de best bewaard gebleven vestingwerken van Nederland. We maken een stadswandeling door de sfeervolle, oude binnenstad langs een aantal belangrijke monumenten, in totaal zijn er zo’n 400 monumenten! Zo komen we langs de oude Waag, waarin het Historisch Museum Den Briel gehuisvest is, waar op het moment een tentoonstelling te zien is over de Tachtigjarige Oorlog. Dan langs de St. Catharijnekerk uit de 15de eeuw, met haar hoge toren die beklommen kan worden en tot slot wandelen we door de winkelstraat naar Molen ’t Vliegend Hert. De molen maalt nog geregeld en in de molenwinkel zijn diverse soorten meel te koop. Met drie zolders is deze molen enorm groot. Dat merk ik als ik boven een prachtig uitzicht heb over Brielle én als ik de hoge trap aan de buitenzijde weer afdaal!

Terug bij het hotel strijken we neer op de ligbedden bij het buitenzwembad dat er zeer aantrekkelijk uitziet. Het is september en aangenaam weer, maar te fris om te zwemmen voor een koukleum als ik. We houden het op pootje baden in het ondiepe peutergedeelte en de kinderen vermaken zich wederom prima in “hun” boomhut.

Struinen door de duinen

Zondagochtend lijkt ons een perfect moment om in te gaan op de uitnodiging van het hotel om te struinen door de duinen. Bij de receptie krijgen we hiervoor een knapzak mee met een vergrootglas en een speurtocht. Zo gaan we op pad, door bos en duin, en naast het spannende speuren leren de kinderen ook nog wat over het duingebied. Uiteindelijk komen we uit bij zee, waar de knapzak met schelpen wordt gevuld en we teruglopen naar het hotel.

Hellevoetsluis

We checken uit en brengen nog een bezoek aan Hellevoetsluis, vestingstad aan het Haringvliet. Er is hier genoeg te doen, zoals een bezoek brengen aan het Nationale Brandweermuseum, met onder andere een collectie klassieke brandweerauto’s, of aan het historisch Droogdok, compleet met werkplaatsen voor scheepsreparaties.

Voor ons blijft het bij een terrasje pikken aan de haven, want het is weer tijd om naar huis te gaan, na een heerlijk weekendje weg met kids!