Review Veluwse Zwerfhut camping De Wije Werelt

Voor een deel van Nederland is dit het laatste weekend van de zomervakantie. Onze kinderen (8 en 10) hebben alweer twee weken school erop zitten. Hoe heerlijk is het om dan weer even aan te schuiven bij de vakantiesfeer, die heerst op camping De Wije Werelt bij Otterlo in een Veluwse Zwerfhut.

De Veluwse Zwerfhut

Met Nationaal Park de Hoge Veluwe aan de ene kant en natuurgebied Planken Wambuis aan de andere kant, ligt camping De Wije Werelt midden in de natuur. Naast kampeerplaatsen zijn er meerdere, mooie verhuuraccommodaties, waarvan de Veluwse Zwerfhutten de meest bijzondere zijn. In samenwerking met Natuurmonumenten zijn de zwerfhutten gebouwd aan de rand van de camping, met hout uit het aangrenzende bos.

Veluwse Zwerfhut XL
Veluwse Zwerfhut XL

De Zwerfhut XL

Wij verblijven in de Zwerfhut XL. Deze heeft een bedstee voor twee beneden en een soort slaapzolder voor maximaal zes personen boven. Met een moderne badkamer met douche en toilet en een complete keuken met magnetron, is het van alle gemakken voorzien. Ook een televisie en dvd-speler ontbreken niet. De inrichting is knus. Alles is van hout, zelfs de lampen, er ligt een schapenvachtje en er staat een potkachel. Helemaal in stijl met de natuur. Dat is nog eens origineel overnachten!

We arriveren einde dag op de camping, waar de kinderen zich uit kunnen leven in het speelparadijs binnen of in de speeltuin buiten bij familierestaurant De Houtzagerij. Ook is er een dierenverblijf met geiten, kippen en konijnen. En niet te vergeten, een verwarmd buitenzwembad met apart peuterbad. Het is mooi nazomerweer, dus de kinderen kunnen nog even lekker een duik te nemen!

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De volgende dag staat Park de Hoge Veluwe op ons programma. Met fietsen die te huur zijn op de camping zijn we er in een paar minuten. Je kan ook de auto in het park parkeren (tegen betaling) en gebruik van de gratis witte fietsen van de Hoge Veluwe. In het park nemen we een kijkje bij het Bezoekerscentrum. Op een interactieve manier kom je hier van alles te weten over de Hoge Veluwe en zie je opgezette exemplaren van de dieren die hier leven. Onder het Bezoekerscentrum in het Museonder zie je hoe het leven ondergronds is.

Kröller-Müller Museum

In het Nationaal Park ligt tevens het Kröller-Müller Museum, dat de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld bezit. De kinderen vinden het heel speciaal om die te zien. Ook de beeldentuin is aan hen besteed. Met 160 sculpturen verspreid in de tuin is het de grootste beeldentuin van Europa en absoluut de moeite waard voor jong en oud.

Weer terug op de fiets loopt de dag inmiddels ten einde en wordt de kans om wild te zien groter. Daarbij is het september en de bronsttijd van het edelhert, bekend om zijn lokroep: het burlen. Al fietsend speuren we naar wild, maar komen niets tegen. Het mag de pret niet drukken, want we genieten volop van de heide die bloeit en de rust die er heerst aan het begin van de avond. Wat is Nederland toch mooi!

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Terug bij onze zwerfhut kunnen we het toch niet laten en wandelen in het schemerdonker nog even het aangrenzende bos in op zoek naar wild. We zijn het bos amper in en zien meteen een ree op een paar meter afstand, rustig grazend. Ook wilde konijntjes rennen vlak voor ons rond. Zo kunnen we na een zeer gevarieerde dag vol natuur, cultuur en veel beweging, 40 kilometer gefietst, heerlijk slapen in onze zwerfhut.

Weekendje weg met Kids Park hoge Veluwe
Weekendje weg met Kids Park hoge Veluwe

Natuurgebied Planken Wambuis

Zondagochtend beginnen we de dag met een wandeling door natuurgebied Planken Wambuis, dat tot Natuurmonumenten behoort. Onderdeel van Planken Wambuis is het Mosselse Zand, een stuifzandgebied. Vanaf de camping kun je een route lopen van 2,5 km, deels door het bos en deels over het adembenemend mooie stuifzandgebied.

De natuur verveelt hier nooit, dus pakken we ´s middags weer de fietsen om een nog groter deel van Planken Wambuis te ontdekken. Over de heide fietsend, wordt onze weg ineens versperd door een enorme kudde schapen. De bijbehorende schaapherder vertelt ons dat het er maar liefst 650 zijn! Als alle schapen het fietspad over zijn, kunnen onze weg vervolgen. Maar niet alleen schapen blijken de heide hier te begrazen. Verderop krijgen we Spaanse runderen in het vizier. Best spannend om daar vlak langs te fietsen, want er zit geen hek tussen!

Bij het uitkijkpunt op de 50 meter hoge Valenberg stoppen we om te genieten van het uitzicht over het heidedal. Er staat een grote verrekijker, dus een uitgelezen plek om naar wild te speuren. En ja hoor, we hebben beet! In de verte loopt een wild zwijn!

Met een opbrengst van 650 schapen, loslopende Spaanse runderen, half wilde paarden én een wild zwijn fietsen we tevreden terug naar de camping. Op onze veranda genieten we nog even na van dit heerlijke weekend, onder het genot van een glaasje en frietjes van de camping snackbar. Dan pakken we ons boeltje en zeggen onze zwerfhut vaarwel! Het was in een woord geweldig!