Review Landgoed Ruwinkel

We sluiten de voorjaarsvakantie af met een weekendje weg bij Landgoed Ruwinkel, een kleinschalig vakantiepark in de Gelderse Vallei, net buiten het dorp Scherpenzeel. Ooit was boerderij Klein Ruwinkel een agrarisch bedrijf, totdat de ouders van de huidige eigenaar het lieten uitgroeien van “kamperen bij de boer” tot een bungalowpark met vrijstaande vakantiehuizen. De oude boerderij, nu Pannenkoekenrestaurant, en de dierenweide doen nog denken aan de oorspronkelijke bestemming.

Kinderbungalow Landgoed Ruwinkel

Na een hartelijk ontvangst gaan we naar onze kinderbungalow. Deze bungalow is een uitkomst voor gezinnen met (hele) jonge kinderen. Niet alleen vanwege het al aanwezige speelgoed, maar ook door de aanwezigheid van een ledikant, kinderstoel, babybadje, aankleedkussen, traphekjes, veilige stopcontacten en als klap op de vuurpijl een wasmachine en een droger! Helemaal relaxt wordt het met een verwenpakket. Dan heb je hotelservice in je bungalow, door opgemaakte bedden, klaarliggende badhanddoeken en keukendoeken, een koffie- en theepakket en een badkamerset.

Landgoed Ruwinkel
Landgoed Ruwinkel

Al horen onze kinderen, 9 en 11 jaar, niet meer tot de allerkleinsten, de muur van grote legoblokken op de kinderslaapkamer is zeker aan onze zoon besteedt. Die wil er gelijk een hut mee bouwen. Voor oudere kinderen is er ook een Kinect Xbox. Extra games en bordspellen zijn te leen bij de receptie. Maar eerst moeten we het overdekte zwembad uitproberen. Als we uitgeplonsd zijn, maken we in de bungalow lekker de openhaard aan. Wat is dat genieten!

Pluimveemuseum Barneveld

Het park ligt vlakbij Barneveld en zeg je Barneveld, dan zeg je kippen. Een bezoek aan het Pluimveemuseum aldaar mag de volgende dag dan ook niet ontbreken. De kinderen kunnen een speurtocht doen en we komen van alles te weten over de pluimveehouderij, zoals waarom de ene kip bruine eieren legt en de andere witte. Heel aandoenlijk zijn de kuikentjes, die we uit hun ei zien kruipen. Die van een paar dagen oud, mogen voorzichtig opgetild en geaaid worden. Wat een dotjes! Verder is er een veilinglokaal in het museum. Hier kun je bij afslag proberen een doosje eieren of een souvenir te bemachtigen. De kinderen zijn er goed in en weten de klok precies bij het minimum bedrag stil te zetten. Zo verlaten we met 20 eieren het museum!

Klompenpad

Landgoed Ruwinkel ligt aan de route van een 6 km lang klompenpad. We hadden onze regenlaarzen nog wel meegenomen, maar vergeten ze aan te trekken als we die middag aan de wandel gaan over het Breeschoterpad. Het eerste stuk door het bos leggen we daarom springend over modderpoelen af. We wandelen over één van de dwarskaden van de Grebbelinie, langs heide en over boerenland. Plots staat onze dochter stil. In de verte staan hertjes op het bospad. We proberen dichterbij te sluipen, maar ze hebben ons allang opgemerkt en verdwijnen snel het bos weer in. Nog geen genoeg van kippen eten we die avond op het park bij restaurant Juffrouw Tok, bekend om haar Kip Piri Piri. Het is een sfeervol restaurant, waar ook aan de kinderen wordt gedacht. En…kluiven mag!

Utrechtse Heuvelrug

Zondag, de zon schijnt, een goed moment om per huurfiets de Utrechtse Heuvelrug te ontdekken. Het eerste stuk gaat langs de vlakke weilanden, waar een stevige wind waait. Heuvel op en af fietsen we vervolgens door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en door het mooie, historische dorp Amerongen, met haar tabaksschuren en prachtige Kasteel Amerongen, dat ook te bezoeken is. Na 35 km fietsen komen we moe, maar voldaan weer bij het park. Gelukkig hebben we eieren zat, want een flinke omelet gaat er nu wel in!

Kasteeel Amerongen
Kasteel Amerongen

Omdat het later op de dag regent, verruilen we een potje minigolf voor een potje Risk bij het haardvuur. Nog even een laatste duik in het zwembad en dan zit het er weer op.

Het weekend is voorbij gevlogen!