Review de Bongerd

Vrijdagmiddag, de school is uit, dus voor ons kan het weekend beginnen! Een weekend in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn op Campingpark de Bongerd.

Campingpark de Bongerd

Tussen Alkmaar en Schagen, ligt het zeer verzorgde Campingpark de Bongerd. Een vijfsterren gezinscamping, die zich voornamelijk richt op gezinnen met kinderen tot 11 jaar. Dus onze kinderen, 8 en 10 jaar, vallen precies binnen de doelgroep. Reden genoeg om er eens een weekendje naar toe te gaan. Naast kampeerplaatsen zijn er ook een aantal verhuuraccommodaties. Wij logeren in een Boomgaard Lodge. Er zijn twee slaapkamers, de ene met twee bedden en de andere met een stapelbed en een enkel bed. Daarnaast is er een keuken met magnetron, een zithoek, eettafel, toilet en een badkamer met douche.

De Holle Bolle Boom

Als wij de spullen uitpakken, zijn de kinderen al lekker buiten in de tuin aan het voetballen met de buurkinderen. Maar er is nog meer. Op het park bevindt zich namelijk de dagattractie De Holle Bolle Boom, waar je als gast gratis gebruik van mag maken. Het heeft een overdekt speelparadijs, een avontuurlijk buiten speelpark en een overdekte, tropische waterspeeltuin met glijbanen. Onze zoon, een kleine James Bond, vindt het wel cool dat we daar door middel van een vingerscan in kunnen. De dag is al bijna ten einde, dus geen tijd om alles uit te proberen, maar gelukkig is er morgen weer dag!

Alkmaar, Kaeskoppenstad

Zaterdagochtend, vroeg uit de veren en gelijk lekker naar buiten. Spelen bij de lodge en bij de Holle Bolle Boom. In het heuvelachtige buiten speelpark kun je minigolven, met water spetteren op het fonteinplein en je lekker uitleven.

Dan stappen we in de auto voor een kort ritje naar Almaar. Het weekend dat wij er zijn, is er in Alkmaar toevallig het Festival Kaeskoppenstad, een van de grootste evenementen van Alkmaar. Tijdens dit historisch festival wordt een deel van de stad teruggebracht naar de 16de eeuw. Het decor is er al, de binnenstad van Alkmaar is prachtig, met haar gevels en grachten. Voor Kaeskoppenstad bevolken 750 figuranten de smalle straatjes. Zij leven zich helemaal in in hun rol van viswijf, bedelaar, kaasdame of gevangene. Ook is er een mini-kaasmarkt, een leuk schouwspel van handelen, kaasdragen en wegen, dat anders alleen in het hoogseizoen op vrijdagochtend te zien is. In de 16de eeuwse Waag zit ook het Hollands Kaasmuseum, waar we tot slot nog een kijkje nemen.

Als we ons portie kaas gehad hebben, is het tijd om terug naar De Bongerd te gaan, want er moet nog gezwommen worden. Voor het buitenzwembad is het wat fris, dus dat wordt glijden en plonzen in de overdekte waterspeeltuin.

’s Avonds eten we in een van de restaurants op het park. Zodra de kinderen hun keuze voor het eten hebben gemaakt, kunnen ze nog even hun energie kwijt in het aangrenzende speelparadijs. Van al het klimmen en klauteren, zijn ze hongerig geworden. De borden zijn dan ook in no time leeg. Als we teruglopen naar onze lodge zou je zo weer trek krijgen, want overal ruik je een heerlijke barbecue-geur. We doen er ook wel even over voordat we bij de lodge zijn, want onderweg moeten de kinderen nog van alles doen. De geitjes eten geven, verderop slingeren aan het klimrek en natuurlijk met het pondje naar het eiland in de zwemvijver. Tot slot nog even een balletje trappen bij de lodge.

Alkmaar weekendje weg met kinderen
Alkmaar weekendje weg met kinderen

Uitwaaien op het strand

De volgende dag is het alweer tijd om naar huis te gaan, maar niet voordat we de zee hebben gezien, want die is vlakbij. De kust tussen Petten en Camperduin is in 2015 versterkt, waardoor een nieuw, breed strand is ontstaan met duinen en een lagune. Ondanks dat het geen zonnige dag is, is het goed toeven. Heerlijk even uitwaaien en vooral genieten van dit weekendje, voordat het weer voorbij is!