Weekendje weg Amersfoort met kids

Amersfoort, het kadastrale middelpunt van Nederland, is nu het middelpunt van ons weekendje weg. Deze stad is het zeker waard om in het middelpunt te staan. Het oude middeleeuwse stadscentrum is adembenemend met haar grachten en vele monumenten. Voor ons betekent het een weekendje weg in eigen stad!

Suite Hotel Lange Jan

Te voet komen we vrijdagmiddag aan bij ons overnachtingshotel Lange Jan, in hartje centrum. Het hotel is genoemd naar de naast gelegen bijna 100 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren, die in de volksmond de Lange Jan heet. Het is een kleinschalig stadshotel, waarvan de suite geschikt is om met het gezin te overnachten. Deze kamer heeft een halletje met een douche en toilet. Met een trap kom je op de ruime slaapverdieping, waar naast een tweepersoonsbed een bedbank staat en een eettafel. Ook is er een koelkastje en een magnetron. Via het schuine dakraam kijk je recht op de imposante toren. Een beter uitzicht is er niet.

Onze kinderen (8 en 10 jaar) zijn in deze stad geboren. Onze dochter heeft vorig jaar haar werkstuk zelfs over Amersfoort gemaakt. Dus ik moet toegeven, we kennen de stad al aardig. Dierenpark Amersfoort, Museum Flehite en het Mondriaanhuis hebben al geregeld bezoek van ons gehad. En toch zijn er van die dingen, die bezoekers aan deze stad doen en wij als bewoners nog nooit gedaan hebben. Wij gaan onze stad eens op een andere manier verkennen dit weekend. Per boot, per step en vanuit de lucht.

Rondvaart in Amersfoort

Een van de bekendste en mooiste manieren om Amersfoort te ontdekken, is het maken van een rondvaart door de grachten. Laat man en kinderen die nou nog nooit gedaan hebben! Daar moet maar eens verandering in komen, dus varen we die middag mee met de Waterlijn en bewonderen we de prachtige gevels en monumenten vanaf het water. Zo zien we toch dingen, die ons nog nooit zijn opgevallen en weet de gids nieuwe weetjes te vertellen over onze stad. Ook de kinderen letten goed op wat er te zien is en wat er vertelt wordt, want ze hebben een fotospeurtocht met pittige vragen meegekregen.

Rondvaart Amersfoort
Rondvaart Amersfoort

’s Avonds eten we aan een van de vele pleinen die Amersfoort rijk is en wandelen terug naar het hotel. Nog even lekker met z’n allen vanuit bed televisie kijken en dan wensen we Onze Lieve Vrouwe een goede nacht.De volgende ochtend staat een heerlijk ontbijt klaar in de serre. Het grenst aan het ruime terras dat aan de gracht ligt. De versgebakken croissants en het ambachtelijke brood zijn een goede start van een actieve dag. Want zo relaxt als we ons gisteren door de grachten hebben laten leiden, zo actief zullen we dat vandaag gaan doen.

Museum met kids in Amersfoort

Een weekendje Amersfoort kan natuurlijk niet zonder een bezoek te brengen aan het Mondriaanhuis. De kunstenaar Piet Mondriaan is vooral beroemd om zijn schilderijen met zwarte lijnen en rode, gele en blauwe vlakken. Het is een kindvriendelijk museum met leuke en leerzame speurtochten. Meer weten, check wat je hier kan doen voor gezinnen met kinderen

Lost in Time

Bij het VVV halen we allereerst een iPad op met de interactieve, location based game Lost in Time. Een game die je speelt door met je iPad door de stad te lopen en opdrachten uit te voeren. Maar we doen het net even anders dan anders. Bij Step Events halen we steps op, waarmee we ons door de stad zullen verplaatsten. Zo beleven we die ochtend een spannend avontuur. Met de iPad als tijdmachine komen we terecht in de Middeleeuwen, waar we een kwakzalver ontmoeten, een brand blussen en nog meer beleven. Een ontzettend leuke, spannende en interactieve manier voor kinderen om de geschiedenis te beleven. Na twee en half uur is onze missie volbracht en ploffen we neer in een gezellig tentje voor een welverdiende lunch.

Met de step door Amersfoort
Met de step door Amersfoort

Beklimmen van Onze Lieve Vrouwetoren

’s Middags staat de beklimming van de Onze Lieve Vrouwetoren op het program. Er is wat commotie ontstaan bij de toren. Middeleeuws geklede vrouwen hebben het over Malle Mette, die volgens hen een heks zou zijn en zich in de toren heeft verstopt. Samen met de schout en de gids vergezellen ze ons naar de luidzolder en vinden we haar. Als de schout Malle Mette, na een korte rechtspraak, heeft vrijgesproken, vertrekt het Middeleeuwse gezelschap weer en vertelt de gids nog wat meer over de heksenvervolging. Dan vervolgen wij onze weg langs meer dan 100 klokken tot een hoogte van 71 meter. Het uitzicht is de klim van 346 treden meer dan waard. In het zuiden zien we de Utrechtse Heuvelrug in herfstkleuren en in het noorden de windmolens bij het IJsselmeer. En ja, ook ons eigen huis zien we! Dat we dit nooit eerder hebben gedaan!

Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort
Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort

We sluiten ons weekendje af bij de knusse crêperie Juffrouw Jacoba. Deze gezellige plek zit in een historisch pand en is sfeervol ingericht met onder andere een originele spijkerbroeken bank, waarop de kinderen lekker kunnen uitrusten van de klim. Onder het genot van een crêpe concluderen we dat Amersfoort niet alleen een heerlijke stad is om in te wonen, maar ook een heel gastvrije, veelzijdige en mooie stad is voor een weekendje weg.